gastro komentari

Restoran Darocz

Lokacija: Vardarac, Lajoša Košuta 39.

Vardarac je malo mjesto koje se nalazi u sjevernom dijelu Osječko-baranjske županije. Prema podacima koje sam pronašao, svoje postojanje upisuje u karte krajem XII. stoljeća. To ističem zbog toga što sam u nekoliko navrata bio i sam učesnik u raspravama zbog čega se jedan od restorana u tom mjestu zove Darocz. Restoran je svima prepoznatljiv po tome što je smješten u prostoru pred kojim uz prometnicu dominira velika skulptura pijetla tako da prođete li kroz Vardarac restoran nećete promašiti. Upravo zbog tog pijetla su pokrenute brojne rasprave među osjećanima, odnosno da li bi naziv Darocz imao kakve veze s tim pijetlom. E pa nema. Ili možda ima? Vjerojatno je da bi se radilo o jednom od starih i povijesnih naziva Vardaca ali na pijetla nikako nemojte zaboraviti jer njega svakako možete upoznati kroz ponudu jela ovog restorana.

Volite li rustikalno uređene restorane, koji po meni imaju ono nešto posebno i pokazuju dušu, i još pri tome volite tradicionalnu kuhinju sigurno je da ovdje imate što potražiti. Cijeli restoran ima poseban štih i puno detalja koji vas vraćaju u neka vremena kada je vjerojatno svijet bio jednostavniji a jelovnik vam nudi izbor jela koja su se nekad pripremala u svečanim prilikama.

U ovoj situaciji sam bio sa povećim društvom pa je naš izbor bio doista šarolik. Usuglasili smo se da bi bilo primjereno odlučiti se za nešto sa liste hladnih predjela i naravno, jednoglasno, je odluka pala na nepcu uvijek ugodne proizvode pušnice. Kulen, kobasica, slanina, sir, čvarci… krasno su pristajali za uvod.

Iako smo kod predjela bili suglasni, podjele su nastale kod izbora glavnog jela tako da se društvo podijelilo na one koje su za glavno jelo izabrali ribu i one kojima je draži bio izbor mesne plate. Ja sam se opredijelio za riblji meni i pri tome uživao u vrlo ukusno pripremljenom somu, smuđu i šaranu, a na plati se našla i pljeskavica od štuke. Sve vrlo ukusno i, naravno, posluženo u rustiklanom štihu popratila je krumpir salata. Odličan izbor i preporuka za one koji se žele okušati u ribljem meniju. Iz nekoliko prethodnih iskustava znam da je mesna plata dobar izbor za sve mesoljubce a još pogotovo ako ste došli baš onako gladni. Jedina moja mala zamjerka ribljoj plati je što je na pladnju bila samo jedna pljeskavica od štuke.

Za razliku od nekih prethodnih pokušaja da budem karakter kada je u pitanju desert, ovaj puta sam ostao dovoljno čvrst i ignorirao ponudu deserta, možda ne toliko zbog karaktera i odlučnosti koliko zbog doga što sam se doista prethodno dovoljno najeo ribe. Ipak nisam propustio priliku da fotkam vitrinu sa desertima, a po komentarima iz društva prenosim iskustvo da je bijela dobošica bila izvrsna.

I da se ponovno vratim na početak i onog pijetla. Dakle, jelovnik Darocza vam među ostalim nudi i perkelt od pijetla. U ponudi se pojavljuju neka tradicionalna jela karakteristična za ovaj kraj pa tako možete naći nešto što me je baš iznenadilo u restoranskoj ponudi a to je amper juha ( ili možda ampren ili amprem ), u toplim predjelima se recimo nalazi pečena jetra s češnjakom, dok je izbor glavnih jela doista za oduševiti nepce. Bacite li pogleda na vinsku ponudu, nećete pogriješiti izaberete li bilo koje od bijelih vina lokalnih baranjskih vinara. Opet temeljem prethodnih iskustava, vikendom vaše gastro i eno užitke možete dodatno začiniti živom glazbom.

Uglavnom, moji dojmovi su jako pozitivni a vama na izbor… veni, vidi, Darocz