tradicionalno

Šokački grah ili grah u ćupu

Što bi bio točan naziv ovom jelu ne znam ni sam. Tražeći malo po internetu naišao sam na naziv ” šokački grah ” premda nisam shvatio zašto ga baš tako zovu, posebice što ga definiraju kao specijalitet iz Mađarske. No kako bilo, u porijeklo mu ne treba gledat jer sve što je dobro ” naše je “. Dolazi vikend, vruće je, no ipak ako je dobra ekipa mislim da se postrani mogu stavit problemi temperature i pretvoriti ih u svoju korist jednim jelom za ekipu koja će onda stvoriti dobro osvježenje tekućom potporom. Treba, dakle, zanemarit vrućine i okupit dobro društvo jer priprema šokačkog graha traži vrijeme a time i dobro društvo. Dan onda može trajat i nešto duže.

Ukoliko se netko dvoji da li da investira nešto novca u glinene posude, moj savjet je ” da “. Ne tako davno i sam sam razmišljao da li ću kupiti glineni ćup, prvenstveno zbog toga što nisam imao naviku i nisam znao pripravljati hranu u tome. Sada sam stvorio malu kolekciju i tvrdo sam mišljenja da su neka jela pripremljena u ćupu, a time i na tradicionalan način, daleko ukusnija nego kada to pripremate na one načine koji danas dominiraju vođeni željom da se hrana pripremi što brže i što jednostavnije.

Ćupom ste primorani na nešto dužu pripremu jer tako to jednostavno zahtjeva ta tehnologija pripreme, no to je svakako dobro jer to može biti podloga za okupljanje društva oko vatre, rakijice, čaše vina…

Iako sam u samim počecima bloga objavio recept sa jelom koje nosi naziv ” krojačev ćup “, prije svega nekoliko kratkih uputa za sve one koje su se tek sada odvažili pripremati hranu na ovaj način. Vodite brigu da glineni ćupovi ne trpe temperaturna šokiranja i na njih reagiraju pucanjem. Ukoliko vam je to prvo korištenje ćupa, nasipajte vrhom vode i ostavite barem sat vremena da malo popije vodu, potom ispraznite ćup. Kod svakog korištenja ćup iznutra namažite domaćom svinjskom masti. Posložite namirnice unutra i žar najprije manjim intenzitetom približavajte ćupu tako da se on postepeno zagrijava. Takvim pristupom, nakon oko pola sata ćup možete grijati u punom intenzitetu. Vodite računa da otvoreni plamen ne smije dirati ćup. Ćup dugo zadržava temperaturu pa mislite na to kada ga budete prali tako da ga ne bi zalili hladnom vodom. Svakako se posavjetujte s osobom od koje kupujete ćup.

A sada povratak receptu. Dakle, naziva za ovo jelo je očito više. Šokački grah, grah u ćupu, grah s mesom i još niz drugih svode priču na jedno. To je dobro društvo, grah i vesela atmosfera. Ovdje se navodi recept čije količine su dostatne za 10-12 osoba, a priprema graha je u ćupu volumena 6 litara.

Potrebno za pripremu:

1 kg graha

1 kg junetine od plećke

5 većih glavica crvenog luka

4 mrkve

domaća slanina

domaća dimljena kobasica

2 feferonke

svinjska mast

sol, vegeta

mljevena slatka i ljuta paprika

Priprema:

Grah nakvasite veće prije. Prvo ćup namažete domaćom slaninom. na dno posložite malo graha, na to sloj od oko 200 g na kockice sjeckane junetine, na kolutiće sjeckanu mrkvu, sitno sjeckani luk količine jedne glavice, narezane komade slanine i domaće dimljene kobasice. O veličini rezanja kobasice i slanine sami odlučite. Takvo slaganje u slojevima ponavljajte dok ne potrošite namirnice. Nakon toga masu prelijte vodom tako da pokrije namirnice barem u visini 4 prsta. Po želji posolite i dodajte vegetu. Na vrh stavite feferonke.

Prethodno pripremi ili nakon nje, naložite vatru i stvorite veću količinu žari. Pogodnije je da koristite veće komade drveta i svakako vodite brigu da plamen ne dotiče ćup. Ćup stavite na razdaljinu od žari na oko pola metra i svakih 10-tak minuta ga primaknite žari ili primaknite žar sve do razdaljine kao na fotografiji objave. Vidio sam da neki radi sprječavanja kontakta otvorenog plamena sa ćupom koriste rešetkaste pregrade pa razmislite i o tome.

Ukoliko ste ćup kupili u kompletu s glinenim poklopcem, poklopite ga ili pronađite alternativu za zatvaranje ćupa. Računajte da će te za daljnje kuhanje potrošiti barem tri sata i da morate održavati potrebnu količinu žari loženjem postrani. Namirnice ne morate miješati a ćup ne mora cijelo vrijem biti zatvoren, zatvarate ga samo radi manjeg rasipa temperature. Povremeno kontrolirajte tvrdoću i kuhanost graha i junetine. Kada ocijenite da su namirnice gotovo kuhane i da ih se uskoro može konzumirati, u ćup dodajte 4 žlice slatke mljevene paprike i 1/2 žlice ljute mljevene paprike. Nakon 15- minuta isprobajte okus te po potrebi dodajte začine. Za ovako pripremani grah ja ne dodajem zapršku a na vama je da ocijenite da li će te ju dodavati. Prihvatljivu gustoću dobit će te tako da se tekućina reducira kuhanjem ili je po potrebi odgrabite prije dodavanja paprike. Ukoliko bi se pojavila potreba da u ćup dodajete još vode, svakako ne smijete dodati hladnu vodu ( radi ćupa ) već je prethodno ugrijte u kuhalu ili na drugi način. Kod dodavanja miješajte sadržaj drvenom kuhačom.

Kada ocijenite da su namirnice kuhane a okusi izbalansirani, poslužite svoje goste a pri tome ne zaboravite na aperitiv. Svakako će najbolji izbor biti domaća slavonska rakija.

Jelo poslužite u ćupu i ostavite društvu izbor oko količine koju grabe.

Dobar tek!