tjestenina

Tijesto s kupusom

Boris Dvornik i Oliver Dragojević pjevali su ” Jaja se to cili svit zna moredu na milijun mali način sprajat… “. Mislim da je takva situacija i kada je u pitanju priprema tijesta s kupusom, ili kako je često naslovljeno “Krpice sa zeljem”. Na objavu ovog recepta me potaklo pitanje u jednoj od grupa na facebooku ” Kako najjednostavnije napraviti tijesto s kupusom?”

Na prvu jednostavno ali bi se i oko toga vjerojatno mogla potaknuti rasprava. Upustite li se u pronalazak recepta digitalnim pretraživačima, sigurno je da se može pronaći hrpa toga pa vas to možda i dodatno zbuni. Uhvatimo li se tradiciionalnog pripravljanja i bez upliva moderne kuhinje u kojima će te ovo jelo doraditi raznim začinima i dodacima, stvar je vrlo jednostavna. Tržnica, pa i trgovački centri, još obiluju mladim kupusom koji je pun aroma i vrlo slatkast a ne zahtjeva dužu termičku obradu. Štoviše čak, pogodno ga je što manje obraditi kako bi zadržao svježinu i arome. U tom smjeru ide i ovaj recept.

Potrebno za pripremu:

2 žlice svinjske masti

glavica kupusa

400 g tjestenine po izboru

sol, vegeta, papar

Priprema:

Stavite vodu grijati i skuhajte tijesto. Tradicionalno su to krpice ali možete koristiti i bilo koje drugo. Osobno preferiram fusille jer oni dobro pohvataju kupus na sebe. Sigurno će biti ukusnije ako zamijesite svoje tijesto.

Kupus izrežete na trakice. Količina ovisi o vašim željama ali za ovakav obrok i prvo kuhanje uzmite srednje veliku glavicu. U woku ili sličnoj posudi rastopite dvije jušne žlice masti. Na ugrijanu mast dodajte kupus. Nije nužno da svu količinu stavite odjednom. Posolite kupus dok se dinasta ili dodajte vegete i povremeno miješate dok kupus ne omekani. Po potrebi možete dodati malo vode u kojoj ste kuhali tijesto. Neka vam ovo ne traje duže od 10-15 minuta, samo da kupus postane mekan da ga možete konzumirati. Probajte najdeblje rezane komade da li su dovoljno termički obrađeni.

Kada ste zgotovili kupus, u isto dodajte ocijeđenu tjesteninu i promiješajte. Po želi popaprite.

Dobar tek!

Posvetite li malo pažnju drugim receptima, često možete naići na situaciju da se u pripremi koristi crveni luk. Nemam ništa protiv toga ali ja ga ne koristim jer želim izbjeći da preuzme okus kupusu. U zimskom periodu nije loše ako sa sirovim dinstanim kupusom okus popravite dodavanjem kiselog kupusa u omjeru 1:1. Svježi i kiseli kupus stavite pržiti istovremeno. Tada nemojte soliti kupus u fazi pripreme prije nego ga probate jer kiseli kupus već sam po sebi bude slan.