autorski štih

Šparoge s jajima i dimljenom kobasicom

Svi oni koji su se pokušali raspitati i saznati nešto o šparogama zasigurno su izbombardirani vijestima o njihovim nutritivnim vrijednostima, niskoj kaloričnoj vrijednosti, značaju za zdravlje jetre, bubrega i drugih dijelova organizma… no bitno je znati i da su one vrlo ukusne i jestive.

Šalu nastranu, one su doista zdrave i ukusne i treba im dati priliku i posvetiti pažnju sada kada je njihov vrhunac sezone. Osječka tržnica puna je šparoga. Za cijenu od 20 do 30 kuna možete si osigurati vezicu koju u nekim kombinacijama možete iskoristiti i za pripremu dva jela. Pogodno ih je koristiti za tzv. fritaje, juhe, rižota pa i kao dio salate. Kako sam fokusiran na kuhinju koja bi trebala imati i dašak Slavonije, ovaj recept je usmjeren i na namirnicu karakterističnu ovom kraju. Radi se, dakle, o kombinaciji šparoga sa njenim kraljevstvom, domaćom dimljenom kobasicom. Specifično je to kako u ovoj kombinaciji šparoge ne dozvoljavaju dominaciju okusa kobasice na njih same pa tako u jednom zalogaju možete imati karakterističan okus šparoge dok već u slijedećem možete osjetiti dominaciju dimljene kobasice. Ipak, ovo je samo poticaj da se razigrate u kuhinji a da pri tome iskoristite vrhunac sezone šparoga.

Potrebno za pripremu:

6 jaja

2 mlada crvena luka

150 g šparoga

dimljena kobasica

sol, maslinovo ulje

Priprema:

Očistite šparoge tako da odlomite dijelove pri dnu koje nećete koristiti. Šparoge izlomite na manje komade. Izrežite na kolutiće mladi luk i 10-15 kolutića dimljene domaće kobasice.

Na zagrijanom maslinovom ulju prvo kratko popržite mladi luk i šparoge oko 3-5 minuta i na to dodajte dimljenu kobasicu pa sve još kratko popržite. Računajte da šparoga nije namirnica koja zahtjeva nekakvu dužu termičku obradu. Na to dodajte razmućena i posoljena jaja i pecite još kratko do željene gustoće.

Sigurno nećete pogriješiti ako pri serviranju na ovo naribate kakav tvrdi kozji sir.

Dobar tek!